Producent C Major Martijn
Martijn Veenstra
03/19/2024
4 min
0

Hoe organiseer ik een groot concert met mijn club?

03/19/2024
4 min
0

Het organiseren van een concert is als het dirigeren van een meeslepende symfonie. Het vergt planning, toewijding, doorzettingsvermogen, wilskracht en natuurlijk creativiteit om ervoor te zorgen dat alles perfect samenvalt. Of je nu een doorgewinterde evenementenplanner bent of voor het eerst een concert organiseert. In dit artikel geven we je een inkijkje in, wat voor ons aan de basis staat van een geslaagd muziekproject. Je leert 5 essentiële elementen die aan de basis staan van de veranderingen die nodig zijn in het streven naar muzikaal succes van jouw club of groep.

Succesvolle concerten is dat wat ons als musici een waanzinnig goed gevoel geeft! Prachtige muziek, volle zaal, applaus, waardering, trots op jezelf en trots op de groep. Wat is succes voor jou en hoe zorg je er nu voor dat je dit bereikt? Wat komt er allemaal bij kijken, welke aspecten van jouw concertorganisatie hebben invloed op het behalen van succes? Meer uren maken of harder werken aan de muziek zorgt niet direct voor het resultaat dat jij wellicht voor ogen hebt. Sterker nog, deze manier van werken zorgt juist voor minder focus op dat wat je echt wilt bereiken. Namelijk, succesvol zijn in wat je doet en daar de waardering voor krijgen.

Naast deze waardering voor jouw artistieke inhoudelijke prestatie, is het essentieel dat je ook zakelijk succes behaalt. Misschien zoek je er niet naar, maar door geld over te houden kan je verder bouwen aan bijvoorbeeld een nieuw concert. Hoe zorg je ervoor dat je succesvol wordt op alle vlakken, zodat je werkelijk kunt streven naar impact creëren bij jouw publiek? Publiek dat terugkomt om weer te komen luisteren. Een publiek dat best bereid is om een goede ticketprijs te betalen. Het publiek dat fan wordt van jouw muziek! Hoe maak jij jouw concert tot een succes? De tijd dat je met een simpele flyer op een prikbord of een facebook evenement een zaal vol enthousiast publiek wist te genereren is wel voorbij. Even een evenement op een ticketverkoopsite plaatsen wil nog niet zeggen dat je direct meer tickets verkoopt. In de huidige digitale tijd anno deze 21e eeuw is er een oerwoud ontstaan van entertainment, cultureel aanbod, festivals, optredens en concerten.

Wat maakt jou bijzonder?

De vraag die jij jezelf wilt stellen is als volgt: hoe word jij onderscheidend genoeg en op welke manier ga jij de kansen pakken die er zijn? Hoe ga jij jouw publiek motiveren om naar jouw concert te komen? Welke impact ga jij realiseren? En hoe zorg je voor een knallend succes? Oftewel, wil jij je club de goeie kant op hebben, jouw concerten tot een succes maken of jouw carrière echt een boost geven? Dan zul je iets in je benadering of aanpak moeten veranderen of aanpassen.

Om niet te verzanden in een puntsgewijze opsomming van alle organisatorische do's & dont's zullen we je een aantal inzichten meegeven die wij dagdagelijks tegenkomen. Dus de vraag: "Hoe organiseer ik een groots en bijzonder mooie concert met mijn koor, orkest, ensemble of club?", wordt eigenlijk voor gegaan door een nog belangrijkere andere vraag die je welllicht even twee keer moet lezen.

Wat ben ik (of zijn wij) bereid te veranderen, dat het realiseren van vooruitgang nu nog tegenhoudt, maar wanneer ik dat beter zou doen mij enorm zou helpen?

Verandering

Waarom lukt het de ene musicus (vereniging, club, koor of orkest) wel en de andere niet om een succesvolle concert of groots muziekproject te realiseren? Een mooi en bijzonder concert te geven of een volle zaal met voldoende opbrengst aan binnengehaalde recettes te organiseren? Wij merken dat we in 99% van de gevallen gewoon hetzelfde antwoord kunnen geven;

"Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg!"

Oftewel, ze gebruiken voor hun concertstrategie nog steeds een oude ANWB Gids in plaats van Google Maps. Wil je bij blijven en meegroeien of door ontwikkelen en professionaliseren, dan zul je zelf op zoek moeten naar aspecten van jezelf of je organisatie die je zou kunnen verbeteren. Het Model van Knoster-Lippit stelt dat er 5 essentiële elementen zijn voor een geslaagd veranderproces. Als een van deze elementen ontbreekt of niet goed is doordacht, neemt de kans op succes van het proces af. De elementen zijn als bouwstenen die allemaal gelijkwaardig zijn aan elkaar. Aan de basis van het niet slagen van een project en een nieuwe concertstrategie staat dus jouw eigen aanpak.Er is een duidelijke samenhang tussen de vijf elementen uit het Knoster-Lippitt Model.

  • Ontbreekt het aan visie, dan ontstaat er verwarring.
  • Ontbreekt het aan draagvlak, dan stuit je op weerstand.
  • Ontbreekt het aan een plan, dan ontstaat er chaos.
  • Ontbreekt het aan middelen, dan ontstaat er frustratie.
  • Ontbreekt het aan competenties, dan ontstaat er angst.

Bovenstaande principes zijn omkeerbaar, dit betekent dat je er een signaleringsplan van kan maken. Als je bijvoorbeeld merkt dat er binnen je vereniging verwarring heerst, scherp dan je visie aan of communiceer deze beter met je achterban. Als er frustratie heerst, kijk dan of je beschikt over de juiste middelen om daadwerkelijk verandering te realiseren. Binnen verenigingen en bij artiesten is er gelukkig veel ervaring en kennis beschikbaar. Deze kennis vormt de basis van de huidige gang van zaken en heeft al tot veel succes geleid. Wanneer je op een specifiek terrein wilt ontwikkelen, kan een frisse blik en een nieuwe kijk op de zaak erg waardevol zijn.

Meer weten?

Sta je aan de vooravond van een mooie concert avontuur of een bijzonder muziekproject en je bent op zoek naar wegen die dit mogelijk maken? Zorg dan voor de juiste invulling van alle uitdagende taken. Wat deze taken precies zijn en hoe je concreet een concert of muziekproject op poten zet, dat leer je aan de hand van een van de boeken van C Major Creative Productions. C Major helpt je bij het realiseren van belangrijke veranderingen met advies, denk- en doe-kracht en een flinke dosis durf! De C Major manier van samenwerken biedt jou of jouw vereniging de oplossing om de volgende stap te zetten op weg naar bijzonder mooie en zeer succesvolle concerten.

C Major | Concert Organisatie & Productie

Ook succesvolle concerten organiseren?

Wij leren je Concert Organisatie met de C Major Methode

En wij helpen je met Concert Organisatie met de ConcertserviceReacties